2015. február 26., csütörtök

A megunhatatlan kókusz... kocka?

Első paleo sütijeim közé tartozik a megunhatatlan kókuszkocka: lenyűgözően egyszerű, gyors, meghökkentően alacsony szénhidrát tartalommal. Megvallom, ezen paraméterek alapján azt hittem napokig, hogy mostantól csak ezt a sütit fogjuk enni. Reggeltől estig. (Igen, ez a valóságban azt jelentette, hogy három napig minden nap megsütöttem. Mivel természetesen nyeltük mint kacsa a nokedlit,  "háhá, nuku szénhidrát, jó sok fincsi zsír" felkiáltással.) Aztán persze győzött a kísérletezőkedv, úgyhogy csak kisebb idő elteltével kerülhetett vissza életünkbe -  nagggyon meglepő módon bögrés süti formájában. Milyen kár, hogy nincs kocka alakú tálkánk! Nade, az őszintét megmondva még nem tökéletes a kicsike, legalábbis a prototípushoz képest: szénhidráttartalma (100 grammra vetítve) durván 4x-ese, úgyhogy ezen még dolgozni kell. Viszont kell bele szárazanyag, nem lehet arányítva csökkenteni teljes mértékig. Azt hiszem. Majd kísérletezek még, ígérem :) Persze ez nem jelenti azt, hogy olyan szörnyeteg lenne bögrés barátunk, hiszen számításaim szerint (persze megint elfelejtettem mérlegelni, így nagyon is kábé adatok ezek) így is csupán 10 gr szénhidrát jut 39 gr zsírra. Szóval igen, tök jó lett volna, ha lemérem, mert akkor lenne valami pontosabb fogalmam róla, hogy a zsír tényleg annyi-e, mennyit is szívott fel valójában. Mindent összevetve úgy vélem, egyikünk versenydiétája sem ezen a pár grammon fog állni vagy bukni. Csak én ilyen "kocka" vagyok :) Szeretem a számokat. Kivéve, ha már differenciálszámításokat kell velük végezni, meg mitt'omén, de erről főiskolai matektanárom biztos tudna mesélni. Vagyishát remélem ennyire nem volt maradandó élmény számára... Inkább hagyjuk :) Lássuk a receptet!



Süti:

  • 2 ek kókuszliszt
  • 1 ek nyílgyökér liszt
  • 1 tk útifű maghéj
  • 1 tojás
  • 1-2 kk eritritol
  • 1 ek kókuszolaj
  • 1 db tojás
  • (opcionálisan kb 5 gr cocomas)
  • aszkorbinsav, szódabikarbóna
Máz:
  • 1-2 ek kókuszolaj (nem könnyű kimérni, de a maradékot még rá lehet a végén csepegtetni :) )
  • 1,5 ek kakaópor
  • 1-2 csepp édesítő
  • rum aroma ízlés szerint
  • 1,5-2 ek kókuszreszelék
A sütihez előbb a száraz alapanyagokat összekeverjük, miközben mikróban felolvasztjuk a kókuszolajat. Ha felolvadt, hozzáöntjük, elkeverjük, hogy az edény faláról teljesen lejöjjön az utolsó szem liszt is. ezután ráütjük a tojást (ha nem akarsz takarékoskodni az edényekkel, fel lehet verni előtte, de nem szükséges.) Simára keverjük, miközben berakjuk a következő adag kókuszolajat is melegedni (vagy már jó előrelátóan megmelegítettük az összeset. Minden esetre elkezdünk a mázzal foglalkozni.) Lehetőleg olyan méretű tálat válasszunk hozzá, amibe pont belefér majd a süti - esetleg egy picikével nagyobbat csak. A lényeg, hogy olyan sűrűségű anyagot kapjunk, amibe ha beledugjuk a kisujjunkat, szépen bevonja, nem pereg le, nem fog átütni alatta a bőrünk :D ízlés szerint édesítjük és rumozzuk.
A sütit (ami már feltehetőleg kicsit megszívta magát) megvizsgáljuk, és ha úgy ítéljük, cseppenthetünk hozzá egy kis cocomast, ami lesz kedves megdobni nekünk a zsír-statisztikát, nomeg az állagot is. Ezután bevágjuk a mikróba 600W-on 3,5 percre. 
Kiszórunk egy tálkába kb 2 ek kókuszreszeléket. (Ezeknél érdemes csomagolást olvasgatni. Szörnyű, mennyi mindenbe belekerül az a gonosz glutén - arra érzékenyeknél fulladást okozhat, úgyhogy a natúr-bió verzió ajánlott, esetleg a Kalifa, de erről még nincs visszajelzés). Ha kész a süti, és van türelmünk, kiborítás után várjunk picikét, hogy hűljön. Ezután belefordítjuk a csokimasszás tálba, jól megforgatjuk, nyomkodjuk benne - nem baj ha a talpára is visszafolyik belőle, hacsak nem féltjük a kicsi kacsónk tisztaságát.  Utána kivesszük és egyből átborítjuk a kókuszreszelékes tálba. Ebben összerázogatjuk, majd szépen kirakjuk a tányérra. Ekkor még rá lehet csorgatni a maradék csokit, majd rászórni a maradék reszeléket. Ésennyi.

Jó étvágyat, jó rádiózást! 



...ÉS a híres-neves kocka:





2 megjegyzés:

  1. Ez isteni finom lett, és még a sütőt sem kell bemelegíteni :). Nekem valamiért túl darabos és száraz lett a tészta ( valószínüleg mert púpos evőkanállal adtam a kókuszlisztet), ezért kókusztejjel lazítottam. Köszi a receptet, kedvenc lesz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. örülök, hogy ízlett! valóban, a liszt (főleg a kókusz, aki megszívja magát) mennyisége jelentős ilyen szempontból. nyugodtan lehet ilyenkor még akár vízzel is hígítani rajta, az se baj, ha picit folyós lesz :)

      Törlés